Hazırlık Atlama Sınavları
- Details
- Created: Sunday, 04 March 2018 13:36
- Hits: 7266
Hazırlık Atlama Sınavları Hakkında Bilgilendirme
Hazırlık Atlama Sınavları nedir? Proficiency Sınavları nedir?
Hazırlık atlama sınavları, üniversitelerin ihtiyaçlarına uygun olarak düzenledikleri yabancı dil yeterlilik sınavlarıdır. Bu sınavlar, öğrencilerin fakülteye geçiş hakkını belirleyen bir ölçüttür ve bu nedenle "hazırlık atlama" veya "İngilizce muafiyet" sınavları olarak da adlandırılır. İngilizce karşılığı yeterlilik anlamına gelen proficiency kelimesi dir. Ayrıca, hemen hemen tüm üniversiteler, uluslararası geçerliliği olan TOEFL veya PTE gibi "Proficiency Sınavlarından" aldığınız başarı notunu kabul etmektedir.
Hazırlık atlama sınavı neden yapılır? Amacı nedir?
Eğitim dili İngilizce olan pek çok vakıf üniversitesinde ve devlet üniversitelerinin bazı bölümlerinde öğrencilerin İngilizce ’de belli bir düzeyde olmaları beklenir. Dolayısıyla, lisans ve lisansüstü eğitim yılı öncesi, öğrencilerin yabancı dil düzeylerini ölçmek için hazırlık atlama / proficiency sınavları yapılır. Amaç, öğrencilerin bölüm derslerini takip edecek düzeyde İngilizce dil seviyesine sahip olup olmadığını saptamaktır.
Hazırlık atlama / proficiency sınavı ne zaman ve hangi sıklıkla yapılıyor?
Hazırlık atlama / Proficiency sınavı eğitim yılı öncesi, ortası ve sonu olmak üzere yılda 3 kez yapılıyor. Bazı üniversitelerde yaz okulu sonrası da proficiency sınavı / hazırlık atlama sınavı düzenlenebiliyor.
Hazırlık atlama / Proficiency sınavında başarı notu nasıl hesaplanıyor?
Pek çok üniversitede hazırlık atlama veya başka bir deyişle proficiency sınav başarı notu 60 olarak belirlenmiştir. Hazırlık atlama sınavlarındaki not dağılım ve ağırlığı üniversiteden üniversiteye farklılık göstermektedir. Örneğin Bahçeşehir Üniversitesi Proficiency not ağırlığı %80 yazılı sınavdan, %20 sözlü sınav baz alınarak hesaplanıyor. Özyeğin Üniversitesi ise başarı notu %30 dinleme bölümünden, %30 okuma bölümünden ve %40 yazı ifade bölümünden hesaplıyor.
Proficiency sınavını geçenler hazırlık sınıflarında İngilizce eğitimi görmeden doğrudan bölüm derslerini almaya başlarlar. Sınav geçilemediği taktirde, alınan puana göre öğrencilerin seviyeleri belirlenir ve seviyeleri doğrultusunda 1 akademik yıl veya yarım dönem boyunca İngilizce hazırlık eğitimi alırlar. Bazı üniversitelerde dönem sonunda öğrencilerin tekrar bu sınava girmeleri ve geçmeleri beklenirken, bazı üniversitelerde dil yeterlilik notu sınıf içi aktivite ve sınavlar ile belirlenir.
Hazırlık atlama / Proficiency sınav formatı nedir?
Hazırlık atlama / Proficiency sınavı üniversitelerin kendi bünyeleri içinde hazırladıkları ve farklı farklı isimlendirilen bir sınavdır. Bahçeşehir Üniversitesi, İTÜ, Yeditepe, Bilkent, ODTÜ gibi üniversiteler proficiency sınavı ismini kullanılırken, Boğaziçi Üniversitesi BUEPT (Boğaziçi University English Proficiency Test), Koç Üniversitesi KUEPE ( Koç University English Proficiency Exam), Yıldız Teknik Üniversitesi İYS (İngilizce Yeterlilik Sınavı), Sabancı Üniversitesi ELAE ( English Language Assessment Exam), Bilgi Üniversitesi BİLET (Bilgi English Language Test), Özyeğin Üniversitesi TRACE (Test of Readiness of Academic English) olarak sınavlarını adlandırmaktadır.
Hazırlık atlama / Proficiency sınavı üniversitelerin kendi bünyeleri içinde hazırladıkları bir sınav olduğundan TOEFL veya IELTS sınavı gibi standart bir sınav değildir. Hazırlık atlama sınavları soru sayısında ve sınav formatında farklılık göstermektedir. Genel olarak dil yeterlilik sınavları okuma, dinleme, yazı ve konuşmayı ölçmeyi amaçlar. Ancak Boğaziçi üniversitesi gibi bazı üniversiteler konuşma becerisini ölçen speaking bölümünü sınavlarına dahil etmeyebiliyorlar.
Üniversitelerle ilgili daha detaylı bilgi için aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.
Bahçeşehir Üniversitesi Proficiency
Boğaziçi Üniversitesi Proficiency
Proficiency sınavına nasıl hazırlanmalıyım?
Sınav soru formatı ve bölümleri üniversiteden üniversiteye küçük değişiklikler gösterse de sınav içeriği tamamen akademik İngilizceyi ölçmektedir. Bundan dolayı, proficiency sınavına hazırlanırken kesinlikle akademik dile odaklanmanız gerekmektedir. Hazırlık atlama sınavlarında başarılı olmak için
- Hangi noktadan ve nasıl çalışmanız gerektiğini bilmeniz gerekiyor.
- Okuma becerinizi geliştirmeli ve akademik kelime bilgisine önem vermelisiniz. Bu sitede ücretsiz olarak ulaşabileceğiniz BASIC ACADEMIC VOCABULARY bölümündeki alıştırmaları yaparak temel akademik kelime bilginizi geliştirebilirsiniz.
- Proficiency okuma ve dinleme bölümlerindeki metinler yarı akademik konulardan seçilmektedir. Okuyacağınız metinleri bilimsel kaynaklardan seçmeye çalışın. Popular Science ve Psychology Today gibi online sitelerde bulunan makaleleri okuyarak okuma becerinizi geliştirebilirsiniz.
- Etkin ve düzenli çalışmak başarıyı getirir.
- Neye nasıl çalışmanız gerektiğini bilmeniz gerekir.
- Sadece gözünüzle değil, kulağınızla da çalışmalısınız.
Hazırlık atlama sınav bölümlerinin soruları belli bir strateji ve teknikle hazırlanıyor. Sınav bölümleri ve sınav tekniklerini iyi bilen bir eğitmenle çalışmak size zamandan tasarruf ve hedefinize daha kısa bir sürede ulaşmanızı sağlar. Eski bir hazırlık okulu eğitmeni olarak başarınızda küçük bir katkım olabilirse ne mutlu bana.