Yüksek puanlı başarılı bir essay için 7 önemli kriter:

İster üniversitelerin hazırlık okullarında öğrenci olun, ister IELTS, TOEFL veya PTE sınavlarına hazırlanın, essay yazımı konusunda kendinizi geliştirmelisiniz. Bu konuda Proficiency sınavına hazırlanan pek çok hazırlık öğrencisinden, "essay writing" bölümlerinde nasıl başarılı olabilirim, nelere dikkat etmeliyim tarzı pek çok soru geliyor. 

Öncelikle belirtmem gerekir ki Proficiency ve IELTS sınavlarındaki writing bölümlerinde verilen İngilizce kompozisyonlar belli bir kriter çerçevesinde değerlendiriliyor. Essay yazarken göz önünde bulundurmanız gereken 7 önemli kriter:

1- Verilen soruyu dikkatli okuyun ve sizden ne sorulduğunu iyi anlayın. Düşük not alan pek çok kompozisyonun nedeni soruya tam karşılık verilmemesidir. İyi bir "essay writing"- İngilizce yazı yazma becerisi için öncelikle etkin bir okuma becerisi gerekir.  Derslerimde her zaman öğrencilerimle farklı essay örneklerini okuyup ve analiz etmeyi önemsiyorum. 

2- Verilen essay sorusunda şahsi fikriniz soruluyorsa, duruşunuzu belirleyerek yazmaya başlayın. Demek istediğim verilen soruya katılıp katılmadığınızı giriş paragrafının son kısmında net bir şekilde belirtin. Essay yazma süresince bu duruş hep aklınızda bulunsun. 

3- Essay de yazılan her cümlenin bir amacı olması gerekir. Essay yazarken tek bir amacınız var, fikrinizi savunmak ve okuyucuyu inandırmak. Derslerimde önceliğim fikir üretimi bazında öğrencilerime kolay ve etkin bir fikir savunma şablonu edinmelerine yardımcı olmaktır. 

4- Essay yazarken seçtiğiniz kelimelere dikkat edin. Doğru kelime ve kelimelerin doğru formlarını kullandığınızdan emin olun.

5- Başarılı bir essay için sadece doğru seçilmiş kelimeler değil, aynı zamanda kelime çeşitliliği de önemlidir. Kelime haznenizi öğrendiğiniz kelimelerin eş anlamlarını öğrenerek genişletin. Bu konuyla ilgili olarak Sosyal medya Instagram hesabımı takip etmenizi tavsiye ederim. Düzenli bir şekilde paylaştığım kelimelerin eş anlamlarını kaydetmenizi tavsiye ederim.  

6- Okuma akıcılığını ve paragraf bütünlüğünü sağlamak için bağlaç kullanımına önem verin. Ancak bunu yaparken abartmayın, yer doldurmak için gereksiz bağlaç kullanımları da notunuzu olumsuz etkileyebilir.

7- Cümle yapılarını oluştururken kompleks cümle yapı kullanımına önem verin. Unutmayın ki kullandığınız cümle yapıları İngilizce seviyenizi gösterir. Derslerimde yaptığım çeviri çalışmaları sonucu pek çok öğrencim hata yapmadan sadece edindikleri yapıları kullanarak başarı hedeflerine ulaşmışlardır.